Waarom infraroodpanelen bijdragen aan een energiezuinige woning

Inleiding

In onze zoektocht naar een energiezuinige woning wordt steeds vaker naar alternatieve verwarmingssystemen gekeken. Infraroodpanelen bieden een aantrekkelijke oplossing voor efficiënte en duurzame warmte. Ze werken anders dan conventionele verwarmingssystemen, wat leidt tot minder energieverbruik en een gezondere leefomgeving. In dit artikel verkennen we de unieke eigenschappen van energiezuinige infraroodpanelen en onderzoeken we waarom ze bijdragen aan een energiezuinige woning.

Wat zijn infraroodpanelen en hoe werken ze?

Definitie van Infraroodverwarming
Infraroodverwarming maakt gebruik van infraroodstraling, een type elektromagnetische energie, om directe warmte over te brengen naar objecten en mensen. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, die eerst de lucht verwarmen, geven infraroodpanelen warmte direct door aan alles binnen hun bereik. Hierdoor ontstaat een efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling.

Types Infraroodpanelen
Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen, elk geschikt voor verschillende situaties en ruimtes:

 • Hoog-temperatuur versus Laag-temperatuur Panelen: Hoog-temperatuurpanelen geven intense warmte en zijn ideaal voor industriële toepassingen. Laag-temperatuurpanelen zijn beter geschikt voor woonhuizen.
 • Vrijstaande, Wand- en plafondgemonteerde Panelen:
  • Vrijstaande panelen: Mobiel en eenvoudig te verplaatsen, ideaal voor aanvullende verwarming.
  • Wandgemonteerde Panelen: Efficiënt gebruik van muurruimte, geven gerichte warmte.
  • Plafondgemonteerde Panelen: Voor grote ruimtes, zoals woonkamers, waar gelijkmatige verwarming cruciaal is.
Type PaneelToepassingVoordelen
VrijstaandExtra verwarming in kleine ruimtesFlexibel, draagbaar, snel warmte
WandgemonteerdHuiskamers, slaapkamersPlaatsbesparend, decoratief
Plafond gemonteerdGrote open ruimten, werkplaatsenGelijkmatige warmte, geen vloer beslag

Waarom infrarood panelen energiezuinig zijn

Directe warmteoverdracht
Infraroodpanelen zijn uiterst energiezuinig omdat ze warmte direct overbrengen naar objecten en mensen, in plaats van eerst de lucht te verwarmen. Deze directe warmteoverdracht minimaliseert warmteverlies. Waar traditionele systemen warme lucht verspreiden die kan ontsnappen door tocht en ventilatie, richt infraroodverwarming zich op het efficiënt verwarmen van de gewenste ruimtes en personen. Het vermindert het energieverlies naar buitenmuren en zorgt voor een comfortabele temperatuur zonder verspilling.

Efficiënt energieverbruik
Het energieverbruik van infraroodpanelen is significant lager door hun gerichte werking. Enkele redenen waarom ze een efficiënte keuze zijn:

 1. Snelle opwarming: Infraroodpanelen hebben een kortere opwarmtijd dan traditionele radiatoren.
 2. Gerichte warmte: Verwarm alleen de delen van de kamer die nodig zijn, wat leidt tot minder energieverspilling.
 3. Flexibiliteit: Infraroodpanelen kunnen eenvoudig in verschillende ruimtes worden geplaatst en gericht worden om zone specifieke verwarming te bieden.

Lage onderhoudskosten
Een bijkomend voordeel van infraroodpanelen is hun lage onderhoudsbehoefte. Traditionele verwarmingssystemen vereisen regelmatige inspecties en onderhoud, terwijl infraroodpanelen vrijwel onderhoudsvrij zijn. Ze bevatten geen bewegende delen of brandbare componenten, wat hun levensduur verlengt en de kans op storingen verkleint.

Lijst met voordelen van lage onderhoudskosten:

 • Geen noodzaak voor frequente controles.
 • Langere levensduur zonder vervangende onderdelen.
 • Betrouwbare prestaties zonder dure reparaties.

Gezondheids- en milieueffecten van infraroodverwarming

Gezondheidsvoordelen
Infraroodverwarming brengt niet alleen voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, maar kan ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving:

 1. Geen Circulatie van Stof en Allergenen: In tegenstelling tot convectiewarmte, die lucht rond blaast en stofdeeltjes verspreid, werkt infraroodverwarming zonder luchtcirculatie. Dit leidt tot een schonere binnenlucht, wat vooral gunstig is voor mensen met astma of allergieën.
 2. Verlichting van gewrichts- en spierpijn: De directe warmte die infraroodstraling afgeeft, kan bijdragen aan het verlichten van gewrichts- en spierpijn. Dit komt doordat de infraroodstraling diep doordringt in de huid, waardoor het therapeutisch effect kan hebben op spieren.
 3. Constante Temperatuur: Infrarood Panelen zorgen voor een gelijkmatige en constante warmte zonder extreme temperatuurverschillen. Dit bevordert het algehele comfort en welzijn in huis.

Milieuvriendelijk verwarmen
Infraroodverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden:

 • Lage CO2-uitstoot: Omdat infraroodpanelen efficiënt elektriciteit omzetten in warmte, produceren ze weinig tot geen CO2-uitstoot. In combinatie met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, kunnen ze zelfs een volledig CO2-neutrale verwarmingsoplossing bieden.
 • Beperking van energieverspilling: Doordat infraroodpanelen doelgericht en direct warmte leveren, gaat er minder energie verloren. Dit betekent dat bewoners minder energie nodig hebben om hun huis comfortabel warm te houden, wat de ecologische voetafdruk verkleint.
 • Langdurig gebruik: De langere levensduur en minimale onderhoudsvereisten zorgen voor minder afval en vervangende apparatuur.

Deze gezondheids- en milieueffecten maken infraroodverwarming tot een waardevolle optie voor een energiezuinige woning.

Installatie en integratie in een energiezuinige woning

Installatiegemak

Een van de voordelen van de beste infraroodpanelen bij Höffmayr is dat het een relatief eenvoudige installatieproces is:

 • Snelle installatie: De panelen kunnen in enkele uren worden geïnstalleerd door een professional. Sommige vrijstaande modellen kunnen eenvoudig worden aangesloten op een stopcontact.
 • Flexibele locaties: Panelen kunnen aan muren of plafonds worden bevestigd, wat ruimte op de vloer bespaart en zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke installatie. Ze kunnen ook in elke ruimte worden gebruikt, van badkamers tot kantoren.
 • Slimme integratie: Infraroodpanelen kunnen worden geïntegreerd met slimme thermostaten en domoticasystemen. Hierdoor kan de verwarming eenvoudig worden aangepast op basis van de bezettingspatronen en voorkeuren van de bewoners.

Aanvullende isolatiemaatregelen
Om het energie-efficiënte potentieel van infraroodpanelen volledig te benutten, is het belangrijk om aanvullende isolatie maatregelen te treffen:

 • Dak- en muurisolatie: Een goed geïsoleerd dak en muren houden de warmte langer binnen, wat de effectiviteit van infraroodpanelen verhoogt.
 • Vloerisolatie: Vloerisolatie kan voorkomen dat warmte via de vloer ontsnapt, vooral bij panelen die aan het plafond zijn gemonteerd.
 • Isolatie van ramen en deuren: Door het gebruik van dubbelglas of isolerende folie en goed sluitende deuren kan de warmte beter binnen blijven.

Veelgestelde Vragen over Infraroodpanelen

Veiligheid

Infraroodpanelen zijn veilig in gebruik, maar er zijn enkele veelvoorkomende vragen over hun veiligheid:

 • Kunnen Infraroodpanelen Brand Veroorzaken? Nee, infraroodpanelen zijn ontworpen om niet oververhit te raken en bevatten geen open vlammen of brandbare elementen. Ze blijven binnen veilige temperaturen, waardoor het risico op brand minimaal is.
 • Is de Straling Gevaarlijk? De straling die infraroodpanelen produceren, is onschadelijk voor mensen en huisdieren. Infraroodstraling wordt vaak vergeleken met de natuurlijke warmte van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling.

Kosten en Investering

Een veelgestelde vraag gaat over de kosten en het rendement van de investering:

 • Wat zijn de initiële kosten? De kosten van infraroodpanelen variëren afhankelijk van het merk, type en de grootte. Gemiddeld kost een paneel tussen de €200 en €800 per stuk.
 • Hoe zit het met de operationele kosten? Infraroodpanelen hebben lagere operationele kosten vanwege hun energie-efficiëntie. Vergeleken met conventionele verwarmingsmethoden zoals gas of elektriciteit, kunnen infraroodpanelen de energierekening aanzienlijk verlagen.
 • Is het een rendabele investering? Ja, ondanks hogere initiële kosten, zorgt het lage energieverbruik ervoor dat gebruikers de investering vaak binnen enkele jaren terugverdienen. Bovendien hebben infraroodpanelen een levensduur van 20 tot 30 jaar, wat langdurige besparingen mogelijk maakt.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00